
SABRINA SOEBHAN
Vroeger zat ik veel ‘in mijn hoofd’. Ik was analytisch, rationeel en bijzonder leergierig. Een cocktail aan eigenschappen die mij veel bracht: op zestienjarige leeftijd tekende ik mijn eerste arbeidsovereenkomst binnen het basisonderwijs en vanaf dat moment beklom ik razendsnel de carrièreladder. Mijn dromen en doelen waren groots en ik legde de lat voor mezelf erg hoog. Goed was nooit goed genoeg.
Hoewel ik uitzonderlijke prestaties wist neer te zetten, had ik constant het idee dat ik faalde. Ik hoopte steeds dat een volgende mijlpaal me voldoening zou schenken. Zo was ik veel bezig met de toekomst en het najagen van geluk.
Als pedagoog verdiepte ik me in de vorming van mindset en zo ontdekte ik dat ik gedreven werd door extrinsieke motivatie. Diep van binnen hoopte ik op bevestiging van anderen en zocht ik naar goedkeuring.
DE WORSTELING MET ZINGEVINGSVRAAGSTUKKEN
Op dat moment was ik net 21, had ik een indrukwekkend C.V. en lag de wereld aan mijn voeten. Toch was ik ongelukkig. Ik had al mijn dromen al verwezenlijkt en daarmee was ik richting in mijn leven kwijt. Ik worstelde met zingevingsvraagstukken, mijn eigen faalangst en de daaruit voortvloeiende stress.
Die stress uitte zich in fysieke spanningen en zo begon ik met het beoefenen van yoga. Ik kwam mezelf flink tegen op de yogamat en wilde graag begrijpen wat er gebeurde. Langzaam kwam het besef dat ik aan mezelf voorbij ging, maar wat er anders moest en hoe ik dat kon bewerkstelligen, wist ik niet.
YOGA, MINDFULNESS EN ENERGIEMANAGEMENT
Leergierig als ik ben, verdiepte ik me in de werking van yoga, meditatie, mindfulness en stressmanagement. Ik leerde mijn grenzen herkennen en aangeven, ervoer het belang van ontspanning en vond balans. De eerste jaren kostte het veel moeite en bewustzijn om de juiste keuzes te maken. Ik wilde van alles het beste: hard werken maar ook veel rust. Gezond leven maar ook genieten. Adrenaline-kicks maar ook ontspanning.
Steeds vaker ging ik ervaren dat een gezond, vitaal en gebalanceerd leven prima samengaat met een gezonde mate van stress. Het is een kwestie van balans.
HET GEHEIM TEGEN WERKSTRESS
De zoektocht naar balans blijft. Balans is het vinden van evenwicht tussen alle polariteiten waar ik zo dol op ben. Wat de ene dag als balans voelt, ervaar ik de volgende dag als een disbalans. Het is een kwestie van meebewegen met het leven en steeds weer bewuste keuzes maken.
Dat laatste is ook ‘mijn geheim’ tegen werkstress. Het gaat om een continu bewustzijn en het luisteren naar de signalen van je lichaam. Er is geen succesformule die voor iedereen werkt. Ik verkoop geen ’10 stappen naar werkgeluk’ of ‘5 tips voor meer rust’. Als zo’n programma bestond, was werkstress allang niet meer beroepsziekte nummer 1 geweest. In mijn workshops en trainingen reik ik tools aan die deelnemers helpen bij het opmerken van eigen grenzen, behoeften en mogelijkheden. Ik zet ze weer in hun kracht door ze bewust om te laten gaan met hun eigen mindset. Door interactie te stimuleren is er ruimte om te ontdekken waar de behoeften van deelnemers liggen en hierop in te spelen. Zo ontstaat ook meer openheid en verbinding binnen teams en organisaties.
